Hoppa till huvudinnehåll

Acetylen

Bränngas för svetsning och skärning

Användning av acetylen

Acetylen är en bränngas som, tillsammans med oxygen, används för svetsning och skärning av stål, lödning, flamrensning och flamriktning. Acetylen ger den hetaste temperaturen som tillämpas i industriella processer. Acetylen-oxygen är en högproduktiv gaskombination som kan nå flamtemperaturer på uppåt 3150 °C. Oxyacetylen ger en optimal lokaliserad uppvärmning med minimal spillvärme. Lågan har en väldigt låg fuktighetsgrad, vilket gör den till ett bra val inom många kritiska värmeapplikationer.

Gasens kemiska formel är C2H2. Air Liquide levererar acetylengas för användning i en mängd olika applikationer.

Instrumentgas

Vid användning av acetylen som instrumentgas kombineras gasen med syntetisk luft eller kväveoxid som bränsle. ALPHAGAZTM 1 acetylen är vårt produktnamn för acetylen med 99,6% renhet som används som instrumentgas i AAS (Atomic Absorption Spectrometry).

Laboratorier

Inom kemisk industri används acetylengas i första hand för organisk syntes, t ex vid framställning av A- och E-vitamin. Acetylen kan också användas vid tillverkning av diverse icke-organiska sammansättningar i bland annat parfymer, lösningsmedel och acetylenbaserad alkohol. Acetylen används även som bränslegas för vissa typer av analys- och laboratorieutrustning.

Tillverkning av plast

Acetylen används också vid framställning av elledande plaster eller PVC-plast. Även om polyetenplast framställs av etylen eller metan är råmaterialet fortfarande acetylen. Acetylen blandas också med andra ämnen, som klor och saltsyra, för att producera olika varianter av plast, däribland PVDF (polyvinylidene difluoride), en speciell termisk fluorplast som tål extremt höga temperaturer.

Leverans av acetylen

Air Liquide levererar acetylen i gasflaskor och gasflaskpaket med lågt tryck. Acetylenflaskor i varierande storlek för personligt bruk finns även att köpa hos någon av våra återförsäljare via Albee.  

Utrustning

Air Liquide erbjuder gasutrustning så att du på säkrast möjliga sätt kan få din gas fram till den plats där gasen ska användas, t ex gascentral och uttagspost.

Läs mer om utrustning och gastillbehör under Utrustning och gastillbehör

Tjänster

Air Liquide erbjuder alla de tjänster du behöver för att kunna använda våra gaser på ett så säkert, effektivt och lönsamt sätt som möjligt. 

Läs mer om våra tjänster:

Säkerhetsdatablad och broschyrer

Läs mer om acetylen:

Branscher som använder acetylen

Läs mer om användning av acetylen inom din bransch:

Adress

Lundavägen 151, 212 24 Malmö

Telefon

020 44 01 44