Hoppa till huvudinnehåll
Argon

Argon

Skyddsgas för en mängd industriprocesser

Användning av argon

Argon används som skyddsgas i en mängd olika industriprocesser, t ex inom stål- och metallbearbetning, tillverkning av bildelar, elektronik, livsmedelsprocesser och vid vintillverkning. Argongas används också vid tillverkning av glödlampor och fönster med dubbla glasrutor. Gasens kemiska formel är Ar. Air Liquide levererar argongas och argonblandningar i olika volymer och renheter.

Argon som skyddsgas vid svetsning och skärning

Argon och argonblandningar används ofta som skyddsgas när du ska svetsa aluminium, rostfritt stål, brons och koppar (bågsvetsning). Som skyddsgas vid TIG-, MIG-, MAG- och plasmasvetsning samt rotskydd ger argon en inert atmosfär som förhindrar oxidation och andra kemiska förändringar som är skadliga för svetsen. Inom stålproduktion fungerar argon som ett skydd mellan den flytande metallen och den omgivande atmosfären.

Air Liquide levererar argon och argonblandningar under vårt produktnamn ARCAL™ som omfattar fyra skyddsgaser färdiga att använda. De täcker in i stort sett alla typer av svetsning i alla situationer och är tillförlitliga, enkla att använda och utformade för dina specifika behov och krav på prestanda.

Argon för laboratorier

ALPHAGAZ™ högrent argon för användning i kemiska laboratorier, t ex kromatografi, nollställning, liksom olika former av analyser och processkontroll, gör det enklare för dig att säkerställa pålitliga och reproducerbara analyser. Argon används också i mindre volymer för fyllning av neonrör och glödlampor.

Argon i sjukvård

Inom medicin och bioteknik används argon bland annat vid kryokirurgiska ingrepp för att förstöra cancerceller samt inom laserkirurgi. Argon har använts i experimentellt syfte för att reducera nivåerna av upplöst kväve i blod.

Leverans av argon

Air Liquide levererar ren argongas och argonblandningar i olika volymer och koncentrationer.

Behöver du köpa argongas i stora mängder kan vi leverera den i flytande form via tankbil. Vi installerar då en lämplig tank och förångare med kontroll av din gasförbrukning.

Behöver du argon på gasflaskor är dessa utrustade med någon av våra moderna och smarta flaskventiler som ingår i det vi kallar Top-familjen det vill säga Smartop™, ALTOP™, EXELTOP™ eller ALbee™. Vi levererar flaskor i flera olika storlekar och volymer.

Utrustning

Air Liquide erbjuder gasutrustning så att du på säkrast möjliga sätt kan få din gas fram till den plats där gasen ska användas, t ex gascentral och uttagspost. Vår utrustning lämpar sig för de flesta standardgaser. I vår breda katalog ingår både manuell och halvautomatisk utrustning för industriell implementering.

Läs mer om utrustning och gastillbehör

Tjänster

Air Liquide erbjuder alla de tjänster du behöver för att kunna använda våra gaser på ett så säkert, effektivt och lönsamt sätt som möjligt. Oavsett bransch, kan vi som en av marknadens ledande gasleverantörer erbjuda din verksamhet ett komplett spektrum av tjänster och utrustning.

Läs mer om våra tjänster:

Adress

Lundavägen 151, 212 24 Malmö

Telefon

020 44 01 44