Hoppa till huvudinnehåll

Lustgas och helium ska bara användas i sjukvård och industri

Air Liquides lustgas och helium ska bara användas i sjukvård och industri.

Vi vet att lustgas ibland används i berusningssyfte och att helium används för att förvränga rösten. I egenskap av tillverkare och marknadsförare av dessa gaser vill vi ta vårt ansvar och informera om riskerna med att andas in gaser.

Lustgas används inom industri och sjukvård. I sjukvården är lustgas ett läkemedel, och användning av gasen i samband med inandning ska bara ske under övervakning av medicinsk personal.

Att andas in lustgas på egen hand, för att få ett kort rus, är inte hälsosamt och man kan skada sig allvarligt. Lustgasen ersätter syret i lungorna vilket kan leda till medvetslöshet, kvävning och i värsta fall döden. Det kan räcka med några få andetag för att ge bestående hjärnskador.

Helium används också inom både sjukvård och industri, och att andas in helium för att förvränga rösten är lika farligt som att andas in lustgas.

Läs mer om hälsoriskerna med användning av olika gaser, både i berusningssyfte och för att förvränga rösten, i säkerhetsinformation om lustgas och helium (PDF)

För frågor om lustgas och helium kontakta gärna Ronnie Hjulmand, Nordic Safety, security & IMS manager, telefon +45 23 40 39 94, eller email ronnie.hjulmand@airliquide.com

Läs mer om lustgas här
Läs mer om helium här