Fryst sparris

Kylning och frysning processer

Fryst sparris

Kylning

Air Liquide levererar gaser, utrustning och en rad olika tjänster för kylning som gör det möjligt att bevara kvalitet och fräschör på olika livsmedel. Vi skräddarsyr en lösning som täcker dina behov, oavsett om det gäller att bevara livsmedlets kvalitet under malning och blandning med torris eller att transportera temperaturkänsliga livsmedel med kyltransport. Våra lösningar motsvarar livsmedelsindustrins höga krav på hygien och kvalitet.


Frysning

Air Liquide ligger alltid i framkant när det gäller teknologi för frysning och transporter av frysta livsmedel. Vi levererar den utrustning och den support du behöver till din frysapplikation, och våra experter ger dig råd, oavsett storlek och komplexitet på din process. 


Totallösningar för kylning och frysning

Air Liquide har totallösningar som omfattar gas, utrustning och teknisk support för kylning och frysning av livsmedel. Vi hjälper dig att definiera och uppnå de resultat du vill uppnå.

Air Liquides Nexelia för kylning och frysning av livsmedel är en totallösning som omfattar leverans av Air Liquides livsmedelsgaser ALIGAL 1 och 2, applikationsutrustning och teknisk support samt ett skräddarsytt Performance Service-program som optimerar din livsmedelsprocess. Erbjudandet är utformat för dig som vill ha konkurrenskraftiga kostnader för kylning eller frysning av livsmedelsprodukter.

Kryogen kylning och frysning är ett konkurrenskraftigt alternativ
Ändrade matvanor hos konsumenterna och stigande priser på såväl livsmedelsråvaror som drivmedel gör att du som livsmedelsproducent måste fokusera på innovationer och på att hålla dina kostnader nere. Processer som involverar kryogen kylning och frysning av livsmedel är ett konkurrenskraftigt alternativ när det gäller produktivitet, flexibilitet och kostnader, utan att du behöver ge avkall på livsmedelssäkerhet och produktkvalitet.

En totallösning med ALIGAL gas kan ge dig följande:

  • Försökskörningar och tester med frystunnlar eller frysskåp
  • Installation av tank för gas med automatiska leveranser
  • Installation av gasledning mellan tank och förbrukningsställe
  • Uthyrning eller försäljning av frystunnel eller frysskåp
  • Medverkan vid uppstart för intrimning av processen
  • Utbildning av din personal

 

Cryo-mekanisk frysning

Cryo frystunnel

Air Liquide erbjuder flytande nitrogen eller koldioxid med livsmedelskvalitet för användning tillsammans med mekanisk frysning för att öka kapaciteten i den mekaniska frysen. Denna metod kan optimera produktionen samtidigt som man bevarar fukten och minimerar skador på våta eller klibbiga produkter. Våra specialister har utvecklat en rad applikationer för att förbättra mekaniska frysprocesser genom integrerade system, som t ex frystunnlar eller doppfrysar som snabbt fryser ett skal på livsmedlet och stänger inne fukten.

Cryo-coating

IQF pasta

Cryo-coating är en kostnadseffektiv batchprocess som används när livsmedelsprodukter ska täckas med ett ytlager av olika slag, t ex på bageriprodukter, pasta, kött eller skaldjur. Våra specialister förstår vikten av snabba cykler, högkvalitativ coating och tjockleken på coating. Vår lösning säkerställer att du får en snabb och jämn coating, samtidigt som du bevarar kvalitet och ett attraktivt utseende på produkten.

Skalfrysning & skivning

skinka skivning

Air Liquide har en lösning som använder flytande nitrogen eller koldioxid för skalfrysning i samband med skivning. Lösningen är flexibel och kan integreras med den befintliga processen för skivning och förpackning av t ex kött, fisk och ost. Du kan reducera svinnet och förbättra hygien, avkastning och utseende på produkten. Genom att ersätta din manuella skivning med en automatisk skivningsprocess kan du dessutom öka skivningstakten med hela 50%.

IQF-frysning

IQF skinka

Air Liquide erbjuder avancerade immersionsfrysar och frystunnlar som är lämpliga för en rad produkter, t ex bageriprodukter, frukt och grönsaker, skaldjur och färdiglagade rätter. Våra IQF-lösningar (Individual Quick Freezing) eliminerar risken att de frysta produkterna klumpar ihop sig och underlättar portionering och mixning av förpreparerade frysta produkter som t ex små klibbiga produkter som frukt.

Air Liquide har omfattande kunskap om IQF och har utvecklat lösningar med nitrogen eller koldioxid som är både innovativa och lätta att skräddarsy.

Kyla under transport

torris produktion

Air Liquide erbjuder lösningar för olika typer av kyltransporter med torris eller koldioxidsnö. Att transportera livsmedel, d v s allt från gourmetglass till färdiglagade rätter, med en obruten kylkedja kräver precision. Kyltransporten måste ta hänsyn till transportsträckan, typ av livsmedel och omlastningsperioder.

Cryogenic bottom injection - temperaturkontroll

färs

Cryogenic bottom injection är en lämplig lösning för temperaturkontroll av kött, skaldjur, deg och en rad olika processade livsmedel när dessa blandas, knådas eller mals. Air Liquide erbjuder Injector CB3 som följer HACCP och är lätt att rengöra.

Air Liquides innovativa teknologi tillsätter antingen flytande nitrogen eller flytande koldioxid i botten av t ex blandaren för att säkerställa att gasen tränger in ordentligt i processen, vilket ger en bättre temperaturkontroll och formning. 

Våra lösningar kombinerar livsmedelsgaser av hög kvalitet med optimalt designad utrustning för att få en enhetlig och snabb kylning genom ett antal injicieringsställen, vilket ökar både effektivitet och kvalitet på processen.

Cryogenic top injection - temperaturkontroll

cryogenic

Air Liquide erbjuder också ett top injection-system som använder koldioxid för kylning av bageriprodukter, kött, skaldjur och processad mat. Den enkla lösningen ger en skyddsatmosfär när produkterna mixas eller blandas som gör det möjligt att kontrollera temperaturen.

Ett snöhorn för koldioxid monteras ovanpå blandaren och omvandlar koldioxiden till snö som “snöar” över livsmedelsprodukterna. Snön blandas lätt med produkterna och ger en omedelbar kylning. Eftersom koldioxidsnön omvandlas till gas blir det inget tillskott av vätska i produkten.

Koldioxid kan dessutom fungera som skydd mot bakterier och svamp i vissa livsmedelsprodukter.

Har du några frågor om kylning, frysning och temperaturkontroll?

Fyll i vårt kontaktformulär!